Veelgestelde vragen

 
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen:

Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht?

In Nederland zijn twee verzekeringen door de overheid verplicht. De eerste geldt voor iedereen: de basisverzekering tegen ziektekosten. De tweede geldt voor mensen die een auto, motor, brommer of snorfiets hebben, zij zijn verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor hun motorvoertuig af te sluiten.


Welke verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten?

Dat verschilt per persoon, het hangt sterk af van je hobby´s, bezittingen, inkomen en interesses. Zo is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten wanneer je meerdere keren per jaar op reis bent. Ga je echter zelden op vakantie, dan kun je goed zonder. Bespeel je een duur instrument, dan is het misschien raadzaam dat apart te verzekeren: bij veel inboedelverzekerigen zijn muziekinstrumenten uitgesloten. Ben je huiseigenaar, dan is het handig een opstalverzekering af te sluiten. Nagenoeg alle hypotheekverstrekkers verplichten dat overigens ook. Het is echter niet zo dat je verzekeringen per sé bij dezelfde geldschieter als de hypotheek af te sluiten. Dat gebeurd vaak wel, waardoor u onnodig veel premie betaald.


Is een verzekeraar verplicht mij te accepteren?

Een verzekeraar mag klanten weigeren, maar die weigering moet wel gemotiveerd zijn. Voor de ziektekostenverzekeraars geldt echter een uitzondering: voor de basisverzekering mogen zij niemand weigeren.


Welke verzekeringen heb ik echt nodig?

Naast de verplichte ziektekostenverzekering is het zeer raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten. Als je deze verzekeringen niet hebt, en er gaat iets mis, lopen de kosten enorm op.


Kan ik opzeggen als de premie wordt verhoogd?

Bij de meeste verzekeringen kan dat, ook als de looptijd nog niet voorbij is. Bekijk voor de zekerheid de polisvoorwaarden. Je kunt namelijk niet opzeggen als een premieverhoging het gevolg is van een overeengekomen indexering of jaarlijkse prijsstijging. Ook bij wettelijke verhogingen, zoals bij de ziekteverzekering, kun je niet om die reden opzeggen.


Ben ik verzekerd als ik vergeet de premie te betalen?

Niet meteen, de verzekeraar wijst je eerst op de betalingsachterstand. Daarna wordt de dekking opgeschort tot je betaalt. Zodra je dat gedaan hebt, krijg je de dekking terug, maar niet met terugwerkende kracht.


Heb ik een eigen risico bij mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Nee, bij de aansprakelijkheidsverzekering heeft u geen eigen risico.


Wat gebeurt er als mijn huis sterk in waarde daalt?

In veel hypotheekvoorwaarden staat dat de hypotheekverstrekker dan extra zekerheid kan vragen. In een slechte huizenmarkt is het echter niet slim om dat te doen. Het kan problemen versterken. Mogelijk gebeurt er niets zolang je aan je maandelijkse betalingsverplichtingen blijft voldoen.


Wat gebeurt er met mijn hypotheek als mijn bank failliet gaat?

Je hypotheekschuld blijft bestaan. Waarschijnlijk koopt een andere bank of verzekeraar de hypotheekportefeuille. Dat is de partij waaraan je daarna je betalingen zal doen.


Hoe kan ik mijn aandelen verzekeren tegen waardedalingen?

Je kunt je bestaande aandelen verzekeren met putopties, turbo’s of speeders. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uit in het dossier derivaten. Je kunt ook je aandelen verkopen en garantieproducten terugkopen. Daar zitten echter nadelen aan. Je moet verkoop- en aankoopkosten betalen. Daarnaast levert een garantieproduct in het algemeen minder op dan een regulier beleggingsfonds. En het woord ‘garantie’ betekent niet dat je niet je geld kan verliezen. Er lopen bijvoorbeeld al rechtzaken in Zwitserland over producten die door Lehman Brothers werden gegarandeerd. Ze zijn waardeloos geworden doordat Lehman Brothers failliet is gegaan. Als laatste nadeel mis je een mogelijke opleving op de beurs; de huidige heftige koersbewegingen houden ooit weer op.


Is het veilig om nu in staatsobligaties te beleggen?

Beleggen in obligaties is minder risicovol dan beleggen in aandelen. Over het algemeen bewegen de koersen van een obligatie ook minder sterk dan de koersen van aandelen. Een obligatie is een lening aan een staat of een bedrijf. De kans dat een staat failliet gaat is klein. De kans dat een bedrijf failliet gaat is groter. Wel is het zo dat je in dat geval schuldeiser bent, en bij de curator je lening kunt terug vorderen. Ben je aandeelhouder, dan kun je bij een faillissement niets vorderen. Kijk naar het effectieve rendement van de obligatie op moment van aankoop. Stijgt de rente, dan zal de koers van een bestaande obligatie dalen. Daalt de rente, dan levert de obligatie relatief meer op en stijgt de koers.


Wanneer wordt een obligatie meer/minder waard?

De waarde van een obligatie wordt bepaald door: Kredietwaardigheid: wordt een bedrijf minder kredietwaardig, dan daalt de koers. Het risico om aan zo’n bedrijf geld uit te lenen wordt groter, het bedrijf zal daardoor meer rente moeten betalen om dat extra risico te compenseren. De geld- en kapitaalmarktrente: stijgt de rente op de geld- en kapitaalmarkt, dan daalt de waarde van de obligatie. Immers, je kan nu ook je geld aan een andere partij uitlenen waar je een hogere rente krijgt.


Loopt mijn pensioenuitkering gevaar?

Niet elk pensioen is veilig. Bedrijven zijn verplicht pensioenen bij een pensioenfonds of een verzekeraar onder te brengen. De meeste werknemers zitten bij een pensioenfonds. Pensioenfondsen beheren vaak zelf het vermogen. Sommige hebben het vermogen herverzekerd bij een verzekeraar. In dit laatste geval, en wanneer het pensioen direct bij een verzekeraar is ondergebracht, loop je risico. Als de verzekeraar omvalt en de staat grijpt niet in, dan ben je je pensioen kwijt. Dit scenario is niet erg waarschijnlijk. Meer waarschijnlijk is dat je pensioenuitkering dit jaar niet wordt aangepast aan de inflatie.


Wat betekend het provisieverbod voor mij?

Hieronder vindt u een filmpje waarin het nieuwe provisieverbod wordt uitgelegd.


Wat is een dienstverleningsdocument?

Het dienstverleningsdocument is een gestandaardiseerd document dat bij elke aanbieder of financiële dienstverlener hetzelfde er uitziet. Het geeft de gemiddelde kosten weer en dus niet precies de kosten die jij gaat betalen. In het dienstverleningsdocument zie je ook een beschrijving van de werkzaamheden van de financiële dienstverlener.